Bu yazıda APA 7 Yazım Kuralları ile gelen değişiklikler ve APA 7 kurallarının yer aldığı APA 7 pdf dosyasına yer verilmiştir.
APA 7 Yazım kurallarını yandaki resme tıklayarak indirebilirsiniz. |
Öncelikle APA (American Psychological Associaton) tarafından yayımlanan kurallara değinmek istiyorum. Amerikan Psikoloji Derneği kaynak gösterme, kaynakça hazırlama ve akademik yazım kurallarında bir otorite durumunda. APA zaman zaman yazım kuralları ile ilgili güncelleme yapıyor. En son güncellemeyi de 2019 yılında yayımladığı Publicaton manual of the American Psychological Associaton (7. Baskı) ile yaptı.
Bu yazıda APA 7 ile gelen değişiklikleri paylaşmayı düşündüm. Buna ek olarak tarafımca hazırlanan APA 7 Yazım Kuralları kaynağını ücretsiz olarak paylaşıyorum. Bilime katkı amacıyla hazırlanan bu çalışmanın ücretsiz olarak paylaşılmasında sakınca görmüyorum. Bilgi paylaşıldıkça çoğaldığından isteyenler rahatlıkla paylaşabilir. APA 7 kurallarından en çok ihtiyaç duyulanlara yer vermeyi düşündüğüm için eklenmesini istediğiniz kurallar için benimle iletişime geçebilirsiniz.
APA 7 ile Gelen Değişiklikler
- Doi’de linkin tamamı verilmektedir.
- APA 7 ile 20 yazarın soyadı ve adının baş harfleri yer alabilmektedir.
- İnternet kaynaklarında alındığı tarih de yazılıyor (Alındığı tarih bilinmiyorsa yazılmak zorunda değil).
- Linkler köprü şeklinde veriliyor.
- Şekil açıklaması da tablo açıklaması gibi üstte veriliyor
- Yayıncının konumu artık referansta yer almıyor.
- APA 7’de üç ve daha fazla yazarlı çalışmada ilk atıftan başlayarak yalnızca ilk yazarın adı ve “vd.” şeklinde veriliyor.
- APA 7 ile 20 yazarın soyadı ve adının baş harfleri yer alabiliyor.
- DOI’ler URL’lerle aynı şekilde biçimlendirilecek. “Doi:” etiketi artık gerekli görülmüyor
- Alınma tarihi gerekmedikçe URL’lerin önüne yazılmıyor.
- Web sitesi adı (yazarla aynı değilse) ekleniyor ve web sayfasının başlıkları italik yazılıyor.
- Podcast bölümleri, sosyal medya yayınları ve YouTube videoları gibi çevrim içi kaynak türleri için örnekler bulunmaktadır. Emoji ve hashtag’lerin kullanımı da açıklanmaktadır.
- Tablo ve şekil formatlarında güncelleme yapılmıştır.
- Makale başlığının en fazla 12 kelime olması sınırı kalkmıştır.
- Tüm yazarlar aynı kurumdan iseler yazar isimleri numaralandırılmıyor. Eğer farklı kurumdalar ise her yazar numaralandırılarak ve kurumlarla eşleştiriliyor.
APA 7 Yazım kurallarını buradan indirebilirsiniz -> APA 7 YAZIM KURALLARI