APA 7 alıntı yapmak sadece APA Stili için geçerli bir durum değildir. Tez veya akademik bir çalışma hazırlayan herkesin alıntı nasıl yapılır bilmesi gerekir. Bununla birlikte doğrudan alıntı ve dolaylı alıntı gösterimi ile ilgili farklı referans stillerinde farklılık olabilmektedir. Bunun için APA 7 alıntı nasıl yapılır konusunu APA 7 yazım kuralları özelinde inceledim.
Bir kaynaktan doğrudan alıntı yapmak
Başka bir eserden doğrudan alınmış yazılar (kişinin kendi eseri de olsa) hiçbir değişiklik yapmadan kelimesi kelimesine verilmelidir. 40 sözcükten az olan alıntılar cümle içinde tırnak işaretleri arasında verilir. 40 veya daha fazla sözcükten oluşan alıntı ise tek başına blok halinde ve soldan girinti oluşturacak şekilde olmalıdır. Parantezden sonra nokta eklenmemelidir.
Eski çağlarda korunaksız bir şekilde doğa ile karşı karşıya kalan insanın hayatta kalma ihtiyacı ağır basarken günümüzde doğaya karşı daha güvende olan insanın farklı ihtiyaçlarla hayatını devam ettirme ihtiyacı ağır basmaktadır. Bu ihtiyaçların giderilmesi için de başka insanların yardımına gerek duyulmaktadır. İlk zamanlar barınma ve korunma gibi sebeplerle ihtiyaç duydukça bir araya gelen insanlar, toplumsal yaşamın da etkisiyle ihtiyaçları süreklilik kazanarak daha çok bir araya gelmişlerdir. (Asar, 2021, s. 12)
Asar’ın (2021) araştırması sonucunda “insan doğası varsayımlarının kolay değişmediği halde yöneticilerin aldığı eğitim ile onların insan doğası varsayımlarının değişebildiği anlaşılmıştır”
(s. 148).
Not: Word dosyasındaki görünüm aşağıdaki gibidir.
Bir Kaynaktan Dolaylı Alıntı Yapmak
Tez yazımı sırasında bilmeniz gereken en önemli bilgi için ‘dolaylı alıntı yapmak’ diyebiliriz. Bir kaynaktan bire bir alınan bilgiler doğrudan alıntıdır ve bunu çok fazla kullanamazsınız. Bilgiyi hiç değiştirmeden vermeniz gereken (kanun, yönetmelik, kişi beyanı) gibi yazılar doğrudan alıntı ile verilebilir. Fakat tez yazarken daha çok kullanmanız gereken şey dolaylı alıntıdır. Dolaylı alıntı yapılırken okuduğunuz cümleleri kendi cümlelerinizle, kendi yorumunuzla yeniden yazmalısınız. Eğer çok değiştiremezseniz kaynak göstermiş olmanız yeterli olmaz. İntihale düşmeseniz bile benzerlik oranı yüksek olacağı için akademik çalışmanız kabul edilmeyebilir. Dolaylı alıntı için aldığınız ifadeyi nasıl değiştireceğinize örnek vermek gerekirse: “Ankara” yazmak yerine “Türkiye’nin başkenti” yazabilirsiniz. Cümleleri değiştirirken eş anlamlı kelimeler kullanabilir veya aynı anlama gelecek şekilde cümleyi yeniden kurabilirsiniz. Bunu da yaptıktan sonra APA 7 alıntı nasıl yapılır sorusu sorun olmaktan çıkar.
Alıntıda doğruluk
Doğrudan yapılan alıntılarda alıntılanan metin orijinal metinle birebir aynı olmalıdır. Orijinal metinde hata olsa bile noktalama işaretleri, yazım yanlışları, harfler vb. hatalar düzeltilmemelidir. Eğer doğrudan alıntılanan metinde kafa karıştıracak cinsten hata varsa hatadan hemen sonra köşeli ayraçlar arasında ve italik bir şekilde “orijinal metinde aynen böyle geçmektedir” anlamına gelen “sic” sözcüğü kullanılır ([sic]).